Hoe zoete gelei van goudgele zonnen maken

Hoe zoete gelei van goudgele zonnen maken?

Nu we met z’n allen op wandel zijn in de natuur vallen deze goudgele zonnen héél erg op. De paardenbloem is één van de eerste voorjaarsbloeiers, die met zijn penwortel letterlijk de aarde openbreekt.


Maar wist je dat deze zonnige bloemblaadjes heerlijk zoet smaken?

Een paardenbloem bestaat uit honderden lintbloemen die allemaal stuifmeel bevatten en zo een massa aan zoetigheid.
In de volksmond wordt gelei van paardenbloem zelfs “arme-mensenhoning” genoemd.


Vroeger had men niet de middelen om een mooie bijenkast te houden, maar het veld stond vol met bloemen die men gewoon kon plukken.


Let wel op waar je de bloemen plukt: liefst niet langs de kant van de weg waar veel auto’s langskomen of waar de boer net gesproeid heeft.


Maar misschien groeien er wel middenin het gras in je tuin nu het gezon nog niet gemaaid is of in je bloemenborder. Eenmaal je geproefd hebt van deze lekkernij kijk je straks helemaal anders tegen “on”kruid aan …


Ga zelf aan de slag met de kids om heerlijke paardenbloemgelei te maken!

Stap 1


Pluk de bloemen (zonder steel) wanneer de bloemen helemaal geopend zijn of met het binnenste lintbloemetje nét nog dicht.


Snijd de bittere groene hals van de bloem.

Stap 2

Doe de gele bloemblaadjes in een kookpot.
Overgiet met het sap van 1 citroen en 1 sinaasappel en vul eventueel aan met wat water totdat de bloemen net onder water staan.


Doe het deksel op de pot en breng aan de kook. Laat kort doorkoken. Haal van het vuur en laat één nacht trekken.

Stap 3


Zeef het mengsel de volgende ochtend en breng aan de kook met geleisuiker (type 500 gram suiker op 1,5l sap) of agar agar (4 gram per liter sap).


Indien gewenst kan je het agar agarmengsel zoeten met rietsuiker. Laat 3 minuten doorkoken.


Giet in steriele potjes en laat omgekeerd afkoelen.

Omdat er in het vroege voorjaar nog niet veel andere bloeiers zijn, zijn de bloemen erg geliefd bij de bijen. Laat er dus zeker nog genoeg over.

Serveertip

Smeer de gelei met zijn heerlijke geur van zoet hooi, op een warme citroenscone (zie recept p 30 “De Theeroos – Thee beleven doorheen de seizoenen”) samen met een lekker kopje thee “Spring is in the Air”.

Een lekkere detox-infusie waar paardenbloemblad, brandnetel, berk, frambozen- en braambesblad aan toegevoegd werd.


Wat rozenblaadjes zorgen voor een zoete toets. Paardenbloemblad stimuleert de nieren en de lever en wordt gezien als een échte voorjaarsreiniger omwille van zijn afdrijvende en ontgiftende werking.


Een lekker kopje gezond dus.


Geniet ervan! Valérie