Melk in thee? Oh nee!


Melk in thee? Oh nee!

India is de bakermat van de “chai latte” of melkthee.


Het is er de nationale Indische theedrank.
Ieder dorp in India heeft zijn eigen chai latte recept.
Chai betekent thee, latte = melk.


Chai latte wordt op straat klaargemaakt door de “chai wallah” of theemaker.
Gezien het drankje doorgekookt wordt is het helemaal veilig.


Bij een masala chai latte betekent masala “mélange van verschillende kruiden”.
Deze kruidenmélange bestaat meestal uit venkelzaad, steranijs, gemberwortel, peper, kardamon,
kruidnagel en kaneel.


De kruiden worden in een vijzel fijn gemalen of geplet en samen met losse zwarte Assamthee en een handjevol suiker meegekookt.


Nét voor serveren wordt het door een filter gegoten.


Er wordt gekozen voor Assamthee omdat deze sneller zijn aroma afgeeft, maar het is ook een thee van een iets lagere kwaliteit. De zwarte Indische Assamthee wordt geteeld aan de voet van het Himalayagebergte
en is een échte theïnebom.

Melk in thee? Oh Nee!

“If you want good karma, make good chai” (Indisch gezegde)

Chai Latte is tegenwoordig een populair drankje.


Maar wist je dat de meeste chai latte’s die geserveerd worden poeders of mixen zijn die je kant-en-klaar kunt kopen en die voornamelijk uit suiker, suikervervangers, E-stoffen en andere kleur- en smaakstoffen bestaan?


Zonde, want dat is helemaal niet nodig om een lekkere latte (thuis) klaar te maken.
Je kunt zelf de smaak bepalen door volle of halfvolle melk te gebruiken of een lekker plantaardig alternatief zoals de gesuikerde amandel- of sojamelk. Zoeten kan met een scheutje ahornsiroop.


 Tip: gebruik geroosterde amandelmelk om op te schuimen! Héérlijk!

Hoe maak je zelf een lekkere chai latte?

De “Afternoon Chai Masala” van De Theeroos is een geurige zwarte Ceylonthee waaraan typische Indische specerijen zoals kruidnagel, kaneel, foelie en steranijs toegevoegd werden.
Zo wordt het een evenwichtige mélange waardoor je direct een uitstekende basis hebt om een lekkere chai latte te maken.

Hoe?

  • Laat 1 afgestreken eetlepel van deze mélange minimum 15 minuten trekken in 350ml water met een droogrest < 50mg/l.
  • No worries, je kan deze mélange niet té lang laten trekken.
  • Giet 1 deel opgeschuimde warme melk bij 1 deel van de krachtige thee.
  • Door het opschuimen van de melk wordt deze zoet.
  • Zoet verder af met een scheutje ahornsiroop en bestrooi met wat kaneelpoeder of koekjeskruiden … Enjoy!

Zin om zelf te proberen? Bestel hier je mélange