Van oudsher maakte men fluitjes uit jonge vliertwijgen. Een flierefluiter is iemand die tijd genoeg heeft om zich te amuseren met het maken van en het spelen op een vlierfluitje.
Al rond 400 voor Christus verwees Hippocrates naar de vlier als zijn medicijnkastje.
Vlierbloesem maakt korte metten met virusinfecties van de luchtwegen en griep, werkt afkoelend bij koorts, vermindert het risico op hartinfracten, is hoeststillend én rustgevend.
Als deze wijze man reeds de heilzame werking van de vlier (h)erkende, dan is vlierbloesemsiroop maken zéker een aanrader en met onderstaand recept een fluitje van een cent …
Pluk de vlierbloesemschermen (Sambucus nigra) op een droge, zonnige dag.
Spoel ze niet want dan spoel je het stuifmeel weg en dat zorgt net voor de smaak en de zoetheid van de siroop.
Voeg onbehandelde citroenschijven toe aan de schermen (1 citroen/l water).
Giet water van 90°C op de schermen tot ze net onder staan.
Dek af en laat een nacht trekken.
Giet de schermen de volgende morgen door een neteldoek en duw ze goed uit want het laatste troebele sap zorgt voor extra zoetheid.
Meet de vloeistof en voeg 0,5kg rietsuiker toe per liter sap. Zet op het vuur.
Wanneer het sap begint te koken haal je het van het vuur en giet je de siroop in kleine, brandschone bokalen. Laat omgekeerd afkoelen.
Tip: vloerbloesemsiroop kan beginnen gisten! Bewaar je siroop daarom in de frigo!
De smaak van de vlierbloesem is erg verfijnd en wordt beschouwd als een ware delicatesse. Siroop gemaakt van vlierbloesem staat in Engeland bekend als elderflower cordial. Je kan de siroop aanlengen met spuitwater of cava of nog verfijnder met een witte thee. Het is mijn favoriete thee-aperitief om te serveren tijdens een Spring Garden Afternoon Tea.
Serveer de witte champagnethee White Queen in een mooie champagneflûte.
Koel de thee met een bevroren framboosje in het glas.
Bevroren fruit houdt het aperitiefje koel zonder het waterachtig te maken.
Zoet met een vleugje vlierbloesemsiroop. Het toevoegen van de siroop zorgt voor een zacht mondgevoel en geeft het aperitief een extra smaakdimensie.
Theeweetje: Kies altijd voor een witte thee van goede kwaliteit. Veel stof in de thee wijst op een goedkopere thee.
Voor de White Queen mélange werd Pai Mu Tan gebruikt uit de Chinese provincie Fujijan. Door de toegevoegde rozeblaadjes, krijgt het mooie goudgele aftreksel een roze gloed.
De fijne, mild bloemige smaak wordt nog benadrukt door het aromatische rozenblaadje. Ik maak een cold brew van de witte thee en serveer met een vers rozenblaadje.
Rozen en vlierbloesem: a match made in heaven!
Instant thee’tje uit eigen tuin: een heerlijk verse infusie maak je van enkele vlierbloesemschermen, een lekker geurende roos (enkel de rozenblaadjes, dus niet het bittere groene hart) en een paar takjes citroenmelisse.
Overgiet dit met mineraalarm water met een droogrest < 50mg van 90°C en laat deze infusie 10min trekken.
Je geniet een overheerlijke goudgele infusie die héél erg rustgevend is.
Maar wist je dat rozen en vlierbloesem qua smaakprofiel een subtiele harmonie vormen in bloemengelei? Ik maak mijn rozengelei met vlierbloesemschermen erbij.
Een ovenverse warme rabarberscone met wat rozen/vlierbloesemgelei en een toefje clotted cream … om duimen en vingers bij af te likken!
Zin in meer recepten van al dit lekkers? Bestel hier het boek “De Theeroos – Thee beleven doorheen de seizoenen”