Spring is in the Air … en detoxen is in!

Spring is in the Air … en detoxen is in!

Wat is detoxen of ontgiften?

Het lichaam reinigt zichzelf continu. Giftige stoffen en afvalstoffen worden op een natuurlijke manier geneutraliseerd en verwijderd uit weefsels en organen. Door de grote hoeveelheid schadelijke stoffen in onder meer onze voeding, cosmetica, medicijnen, water en lucht, krijgt ons lichaam het zwaar te verduren. De lever is soms niet meer in staat om alle schadelijke stoffen te verwerken. Daarom is detoxen essentieel. Toch is het belangrijk om te weten dat in de lever geen giftige stoffen worden opgeslagen. De lever helpt je lichaam alleen maar om van deze schadelijke stoffen af te geraken.


Kruiden die in de lente ontluiken kunnen het lichaam hierbij ondersteunen.
Als basis voor een detox-infusie gebruik ik groene thee. Hieraan wordt paardenbloemblad, brandnetelblad, berkenblad, frambozenblad en braambesblad toegevoegd. Wat rozenblaadjes zorgen voor een kleine zoete toets, want wat niet lekker smaakt in je theekop, hou je niet vol om te drinken. Want minimum 1 l per dag van deze infusie zorgt voor een heilzame werking.

Enkele heilzame weetjes …

Brandnetel


Brandnetel verslaat vele kruiden qua voedingsstoffen. Het bevat veel mineralen (vooral ijzer) en vitaminen, is bloedzuiverend, stimuleert de spijsvertering en zorgt voor een stralende huid, sterke nagels en dik glanzend haar. Het is een tonicum voor het hele lichaam:
het ondersteunt de nieren, lever en darmen én is bovenal lekker in een hartige scone (zie recept p 22 “De Theeroos – Thee beleven doorheen de seizoenen”)

Braam- en frambozenblad


Braam- en frambozenblad zijn vochtafdrijvend en bloedzuiverend. Frambozenblad stimuleert de spijsvertering, braamblad verhoogt de weerstand. Het jonge blad geoogst in de lente is het lekkerst, maar gedroogd krijgt het een nog vollere smaak.

Berk


Berk is één van de beste vochtafdrijvers, maar bevat ook veel ontstekingsremmende en antireumatische stoffen. Berk verwijdert urinezuur dat voor reuma en jicht kan zorgen.

Paardenbloemblad


Paardenbloemblad stimuleert de nieren en de lever en wordt gezien als een echte voorjaarsreiniger omwille van zijn afdrijvende en ontgiftende werking. Paardenbloemblad voor de bloei smaken het minst bitter en wordt ook wel arme-mensen-sla genoemd.

Groene thee


Groene thee is het minst geoxideerd van alle theeklassen en bevat verschillende stoffen zoals theïne, mineralen, vitaminen, anti-oxidanten en tannines.
Groene thee werkt bloeddrukverlagend, is sterk waterafdrijvend, verlaagt de vetopname en zorgt voor een snellere stofwisseling.

Roos


Roos is een harmoniserende plant op energetisch vlak, maar ook in deze mélange. De rozenblaadjes verzoenen alle kruiden bij deze “Spring is in the Air”. De hoge concentratie aan rode anthocyanen in deze donkerkleurige rozenblaadjes reguleert de vitale energie en helpt bij de versterking van de bloedsomloop.

Hoe doe je een goede detoxkuur ...

Hoe doe je een goede detoxkuur voor maximaal resultaat?


Zetadvies voor Spring is in the Air: doe 1 grote soeplepel (ongeveer 5g) van deze infusie in een glazen theepot. Overgiet met 1 liter mineraalarm water (droogrest lager dan 50mg/l) van 90°C en sluit de theepot zodat de aroma’s niet vervliegen. Laat de infusie min 10 tot 15 min trekken tot deze mooi goudgeel is.


Weetje: pas na 10 tot 15 minuten komen de heilzame of medicinale stoffen vrij!


Drink de infusie zo puur mogelijk zonder toegevoegde suiker.
Drink iedere dag minimum 1 l van deze infusie gedurende 1 week. Overgiet de infusie een tweede maal en drink dit aftreksel als watervervanger. Houd daarna een rustweek en begin opnieuw met de kuur. Na zo’n eenvoudige kuur voel je snel weer fit en misschien een paar

kilootjes lichter voor de zomer eraan komt …


Zin om van deze detox-infusie te genieten? Bestel je theedoosje op

Start to Teatox

Wat is detoxen of ontgiften?

De lever is één van de grootste organen in ons lichaam.


Het reinigt in je lichaam 1l bloed per minuut van gifstoffen.


Het zorgt voor onze hormonen, de verwijdering van ziektekiemen, allergenen en chemische bestanddelen uit medicijnen én is samen met de galblaas verantwoordelijk voor het verwerken van vetten en de opname van voedingsstoffen. Oeps!


Lees het volledige artikel